Monday, October 29, 2012

► Dyneema, Spectra or PE

Νήματα Dyneema, Spectra ή PE - τι να διαλέξω ;


Παρατηρώντας τις συσκευασίες των διαφόρων νημάτων (braided fishing lines) θα δούμε ότι αναφέρονται ως spectra, dyneema ή PE.

Ποιες είναι όμως οι διαφορές τους ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε την σωστότερη επιλογή;

Η απάντηση είναι ότι και τα τρία αναφέρονται σε ίνες κατασκευασμένες από πολυαιθυλένιο αλλά από διαφορετικό κατασκευαστή.

To dyneema είναι η κατοχυρωμένη εμπορική ονομασία του προϊόντος της Ολλανδικής εταιρίας DSM.



Το spectra είναι η κατοχυρωμένη εμπορική ονομασία του αντίστοιχου προϊόντος της Αμερικάνικης  εταιρίας Honeywell.



Αν και μπορεί να διαφέρουν οι διαδικασίες παραγωγής μιλάμε για προϊόντα από την ίδια πρώτη ύλη. Αυτή η  πρώτη ύλη γίνεται στην συνέχεια πρώτη ύλη για την δημιουργία των braided (πλεγμένων) lines. Τα γνωστά μας νήματα.

Οι Ευρωπαϊκές εταιρίες παραγωγής νήματος χρησιμοποιούν κυρίως dyneema ενώ οι αμερικάνικες spectra.

Ο όρος PE που αναγράφεται συνήθως στα Ιαπωνικά νήματα αναφέρεται στο πολυαιθυλένιο.


Ως ερασιτέχνες ψαράδες, θα πρέπει να θεωρήσουμε – για πρακτικούς λόγους - ότι η διαφοροποίηση των νημάτων δεν έγκειται στις παραπάνω αναγραφόμενες ονομασίες αλλά στα χαρακτηριστικά  του ίδιου του νήματος.

Κάθε κατασκευαστής νήματος προσθέτει διάφορες επικαλύψεις για να προσδώσει κάποιο χαρακτηριστικό στο νήμα που παράγει. Έτσι, για παράδειγμα, προσθέτει άλλη επικάλυψη για να μειώσει τον θόρυβο από τους οδηγούς  και άλλη για να προστατεύσει το νήμα από τα γδαρσίματα. 

Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι λόγω αυτής της περαιτέρω επεξεργασίας ένα νήμα μπορεί να διαφέρει πολύ από ένα άλλο. 

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι, ότι, εμάς δε θα πρέπει να μας ενδιαφέρει τόσο από που προέρχονται οι ίνες στα διάφορα νήματα που κυκλοφορούν αλλά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε νήματος.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μπορεί να είναι πάρα πολλά και ανάλογα με το τι ζητάει κανείς να συμπεριλαμβάνουν για παράδειγμα:


  • Το πόσο καλά ‘στρώνει’ πάνω στην μπομπίνα.
  • Το αν κάνει θόρυβο όταν περνάει από τους οδηγούς
  • Το αν θέλουμε περισσότερη αντοχή στις τριβές
  • Το πόσο εύκολα φθείρεται με το χρόνο και την χρήση
  • Η πραγματική του αντοχή και διάμετρος
  • Το κόστος του

Τέλος, για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σας παραθέτουμε  παρακάτω  μία σύντομη περιγραφή των Kevlar και Dacron.
 
Το όνομα Kevlar είναι κατοχυρωμένο από την εταιρία DuPont και αφορά ίνες από αραμίδιο (πολυμερές). Εχει την μισή  σχεδόν αντοχή από τα spectra/dyneema και το μεγάλο του μειονέκτημα είναι το ότι μειώνεται αισθητά η αντοχή του όταν εκτίθεται σε ακτίνες UV (στον ήλιο).
 
Το Dacron είναι πολυεστερικό νήμα με αντοχή στην τριβή αλλά και με αρκετή ελαστικότητα. Το πλεονέκτημά του είναι η τιμή. Δεν έχουμε δει διατομές τόσο μικρές όσο τα spectra/dyneema.


No comments:

Post a Comment