Tuesday, March 26, 2013

► Τι? Στριφτάρια?

Γενικά

Ορισμένα αξεσουάρ στο ψάρεμα τα θεωρούμε τόσο δεδομένα ώστε δεν μας απασχολούν καθόλου ή μας απασχολούν πολύ λιγότερο από όσο θα έπρεπε.

Ένα από αυτά είναι και το ταπεινό αλλά τόσο χρήσιμο στριφτάρι. Όλοι το έχουμε χρησιμοποιήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε διάφορες τεχνικές ψαρέματος αλλά είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι εάν ρωτήσουμε έναν μέσο ψαρά τι τύποι στριφταριών υπάρχουν και που αυτοί διαφέρουν μάλλον δεν θα γνωρίζει και πολλά να μας απαντήσει.

Βέβαια ή χρήση τους στο ψάρεμα με τεχνητά σηκώνει πολύ συζήτηση αφού είναι πάρα πολλοί αυτοί που τα αντιμετωπίσουν με σκεπτικισμό.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι τα στριφτάρια δημιουργήθηκαν για 2 κυρίως λόγους:

1.Για να μην επιτρέπουν στην πετονιά (κυρίως monofilament) να στρίβει και
2.Για τη σύνδεση 2 κομματιών πετονιάς ή νήματος (συνήθως για σύνδεση μάνας-mainline με leader)

Τύποι στριφταριών 

Τρείς είναι οι κύριοι τύποι στριφταριών και θα τους αναλύσουμε συνοπτικά πιο κάτω:

1.    Barrel swivels 

Είναι τα πιο φθηνά στριφτάρια και για τον λόγο αυτό ιδιαίτερα δημοφιλή όχι όμως και τόσο αποτελεσματικά αφού ο σχεδιασμός τους επιτρέπει τη δημιουργία μεγάλης τριβής στο εσωτερικό τους όταν ασκηθεί πίεση (όταν π.χ. έχουμε πιάσει ένα ψάρι) με αποτέλεσμα να μην περιστρέφονται τόσο καλά.

2.    Crane swivels  

Είναι παραλλαγή των barrel αλλά και οι 2 άκρες από τα μάτια τους τελειώνουν στο εσωτερικό του σώματος το οποίο είναι πολύ γυαλισμένο οπότε και επιτρέπει την πολύ καλύτερη περιστροφή τους ακόμα και με μεγάλα φορτία. Μπορούμε να βρούμε διάφορες παραλλαγές ανάλογα με το σχήμα από το μάτι τους (round eye, diamond eye κ.λ.π.)

3.    Ball bearing swivels 

Τα καλύτερα από άποψη αποτελεσματικότητας αφού διαθέτουν ρουλεμάν για την περιστροφή τους. Είναι όμως πολύ ακριβά και ογκώδη για το παράκτιο ψάρεμα με τεχνητά. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε offshore ψαρέματα.

Απόψεις περί χρήσης...

Σε γενικές γραμμές αποφεύγαμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Σε πρόσφατο όμως ψάρεμα με ένα μεσαίο σετ (καλάμι 15-50γρ και μηχανάκι μεγέθους 4000 Shimano γεμισμένο με 15λιμπρο νήμα) χάσαμε από τούφες σχεδόν το 1/3 του νήματος το οποίο από κάποια δικά μας λάθη είχε στρίψει αρκετά.

Μετά από αρκετή ταλαιπωρία προσθέσαμε επιτόπου ένα μικρό αλλά ισχυρό στριφτάρι σε μια παραμάνα τύπου round bent μεγέθους Νο 1 και με ένα από τα πιο μακρύβολα τεχνητά μας αρχίσαμε να δουλεύουμε αρχικά με 2-3 κοντινές βολές ενώ στο τέλος ρίχναμε όσο πιο μακριά μπορούσαμε. Εφαρμόζοντας απλή ανάκτηση και μικρή πίεση με τα δάχτυλα στο νήμα καταφέραμε να το ξεστρίψουμε εντελώς.

Σε αυτά τα γραμμάρια δεν είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα με την πλεύση των τεχνητών και σίγουρα θα τα προτείναμε σε όσους επιμένουν να χρησιμοποιούν νάιλον πετονιά για μάνα μηχανισμού αλλά όσο κατεβαίνουμε σε casting weight η χρήση τους θεωρούμε ότι κάνει περισσότερο κακό παρά καλό τουλάχιστον στο θέμα της διακριτικότητας. Δεν αποκλείουμε φυσικά και τυχών επιπτώσεις στο θέμα της πλεύσης (προσθήκη βάρους στη μύτη του τεχνητού) ή και ενδεχομένως μια αύξηση στα μπερδέματα του συστήματος στριφτάρι-παραμάνα με τις σαλαγγιές των τεχνητών.

Τελικά το θέμα είναι υποκειμενικό οπότε ο καθένας πράττει ανάλογα με την εμπειρία του ή την παραξενιά του αν θέλετε.  

Μετά από αρκετές δοκιμές καταλήξαμε στα πάρα πολύ καλά στριφτάρια της Gemini τα οποία φημίζονται και για την αποτελεσματικότητά τους και για την αντοχή τους. Φυσικά μιλάμε για τα μικρά στριφτάρια των 45 λιμπρών και όχι για τα τεράστια των 80 λιμπρών.

Πέρα από την Gemini όμως υπάρχουν και άλλες εταιρίες όπως η Owner, η Mustad, η Varivas κ.α. που παράγουν ποιοτικά και αξιόπιστα προϊόντα και ίσως και πιο διακριτικά σε μέγεθος για τα ελαφρύτερα σετ μας.

Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα προμηθευτείτε στριφτάρια, ένα ούτος ή άλλως πολύ φθηνό παρελκόμενο, μην τσιγκουνευτείτε και αγοράστε κάποια επώνυμα. Ακόμα και τότε μην παραλείψετε να τα δοκιμάσετε τόσο στο σπίτι σας αμέσως μετά την αγορά τους αλλά το πιο σημαντικό, μετά από έναν αριθμό ψαρεμάτων. Βρείτε δύο κομμάτια κάποιας πολύ ισχυρής πετονιάς και κρεμάστε τους βάρος ανάλογο των ψαριών που αναμένετε να πιάσετε. Περιστρέφονται? Εάν όχι πετάξτε τα εκείνη την ώρα.

https://www.facebook.com/SeregosPaschalis
 

2 comments:

Unknown said...

πολυ καλο παιδες
με κανατε να καταλαβω πως τελικα εκινες οι στριφταροπαραμανες της shimatsu που περνω ειναι για πεταμα....οχι για τις παραμανες(που δεν με εχουν προδοσει(μεχρι τωρα τουλαχιστον))αλα για τα στριφταρια που ανηκουν στη δευτερη κατηγορια(του αρθρου)που δουλευουν οταν ειναι η πετονια τεντομενη χαλαρα...παρολα αυτα απο οταν αλαξα ομως πετονια και μηχανακι και εβαλα επονημα (απο κατι no name που ειχα)δεν αντιμετοπισα ξανα το προβλημα με τις τουφες ουτε στο νημα ουτε στη πετονια....οποτε παλι περιπλεκετε λιγο το θεμα...

Lure Planet said...

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή Μάριε.
Ο μηχανισμός είναι το Α και το Ω αναφορικά με το στρίψιμο της μάνας φίλε μου. Αλλά όσο καλός και να είναι ένας μηχανισμός fixed spool, θα σου στρίψει τη μάνα αργά ή γρήγορα. Αυτό το καταλαβαίνεις μόλις βγάλεις ένα τεχνητό από το νερό και το αφήσεις λίγο να κρέμεται στον αέρα. Θα το δεις να περιστρέφεται. Το πρόβλημα είναι σαφώς πιο έντονο στις νάιλον πετονιές αλλά πολύ πιο επώδυνο στο νήμα. Όπως αναφέραμε η χρήση στριφταριού είναι υποκειμενική. Θα μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις ευκαιριακά όταν διαπιστώσεις ότι το στρίψιμο της πετονιάς αρχίζει να σου δημιουργεί θέματα (πριν αρχίσουν οι τούφες).

Post a Comment