Monday, March 04, 2013

► Καλαμογνωσία. Begginers #4. Rod Components Part A


Αφού αναλύσαμε ορισμένα πράγματα για το blank θα περάσουμε να δούμε και τα διάφορα εξαρτήματα που περιλαμβάνει ένα πλήρως «χτισμένο» καλάμι. Στην ενότητα αυτή του αφιερώματος στους νεοεισερχόμενους στην τεχνική του spinning θα ασχοληθούμε με τα παρακάτω:

1.Ενώσεις
2.Λαβή
3.Βάση μηχανισμού
4.Οδηγοί
5.Λοιπά εξαρτήματα 

1.Ενώσεις

Ένα bank χωρίζεται σε τρία κυρίως μέρη τα οποία δεν είναι πλήρως διακριτά μεταξύ τους. Τη μύτη του, το μεσαίο μέρος και τη βάση του (butt). Ο σκοπός της μύτης είναι η ανίχνευση των τσιμπιών ή μια που μιλάμε για καλάμια του «spinning», να ζωντανέψει το τεχνητό μας δόλωμα. Το μεσαίο στέλεχος είναι μεταφορέας δύναμης στη βάση του καλαμιού η οποία με τη σειρά της αποτελεί το πιο δυνατό μέρος του. Η βάση του καλαμιού είναι αυτή που παρέχει τη δύναμη σε ένα καλάμι τόσο για να εκσφενδονίσει ένα τεχνητό όσο και να παλέψει ένα αλίευμα.  

Είναι δεδομένο ότι ένα μονοκόμματο blank είναι ότι καλύτερο αφού τίποτα δεν διακόπτει τη συνέχεια των ινών άνθρακα ή των άλλων υλικών που προστίθενται για να του προσδώσουν διάφορα χαρακτηριστικά όπως π.χ. ελαστικότητα. Η μεταφορά όμως ενός καλαμιού ακόμα και 2 μέτρων είναι προβληματική και το κάνει μη πρακτικό για τη συντριπτική πλειοψηφία των ψαράδων. Έτσι αναγκαστικά ένα καλάμι θα πρέπει να σπάσει σε 2 ή και παραπάνω τμήματα-στελέχη. Όσα λιγότερα βέβαια τόσο το καλύτερο.

Τα τμήματα αυτά όμως θα πρέπει να ενωθούν κατά τη διάρκεια του ψαρέματος και να ενωθούν όσο πιο καλά γίνεται ώστε να εξασφαλίσουν την ομαλή μεταφορά δυνάμεων κατά το μήκος του και φυσικά την ακεραιότητα του καλαμιού. Οι πιο διαδεδομένοι τρόποι σύνδεσης των στελεχών ενός καλαμιού είναι:

Α)Put over ή overfit joint. Σε αυτή την περίπτωση το ένα στέλεχος εισέρχεται μέσα στο άλλο. Για παράδειγμα εάν θέλουμε να ενώσουμε το butt ενός καλαμιού με το μεσαίο στέλεχος, το τελευταίο είναι ελαφρώς πιο φαρδύ ώστε η άκρη του butt να εισέρχεται σε αυτό. Το butt δηλαδή είναι το αρσενικό κομμάτι και το επόμενο στέλεχος το θηλυκό. Σε κάθε περίπτωση η άκρη του θηλυκού στελέχους ενισχύεται με νήμα για να αντέξει τις δυνάμεις που ασκούνται στην περιοχή. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και τα put in joints τα οποία είναι το αντίθετο των put over. Το λεπτότερο στέλεχος εισέρχεται στο παχύτερο. Σπάνια περίπτωση στην τεχνική μας που την αναφέρουμε μόνο για να την αναφέρουμε. 





Β)Spigot joint. Σε αυτή την περίπτωση προσαρμόζεται ένα κομμάτι carbon μικρότερης διαμέτρου στο παχύτερο στέλεχος το οποίο παίζει τον ρόλο του αρσενικού και εισέρχεται στην κοιλότητα του επόμενου στελέχους. Εδώ η ενίσχυση με νήμα γίνεται και στις δύο άκρες.




Από τις παραπάνω ενώσεις η τύπου spigot κερδίζει συνέχεια έδαφος έναντι της put over (η οποία συναντάται συνήθως σε πιο φθηνά καλάμια) αφού διατηρεί τη διάμετρο του καλαμιού σταθερή και θεωρείται ότι δίνει καλύτερη συνέχεια των χαρακτηριστικών του.

Μια μόνο παρατήρηση για τις ενώσεις τύπου spigot: Κάποιοι ψαράδες διαμαρτύρονται για το ότι τα δύο στελέχη ενός καλαμιού με ένωση spigot δεν κάνουν καλή εφαρμογή μεταξύ τους, δηλαδή το ένα στέλεχος του καλαμιού δεν ακουμπάει στο άλλο. Αυτό συμβαίνει για κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Κάθε φορά που στήνουμε και ξεστήνουμε ένα καλάμι οι ενώσεις τρίβονται και μια απειροελάχιστη ποσότητα γραφίτη χάνεται από το spigot με αποτέλεσμα να μικραίνει η διάμετρός του. Έτσι οι εταιρίες δίνουν έναν «αέρα» ώστε ακόμα και με πολύ συχνή χρήση του καλαμιού να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στην ένωση των στελεχών του για πολύ-πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.





2.Λαβή.

Όταν λέμε λαβή αναφερόμαστε στα μέρη στα οποία τοποθετούμε τα χέρια μας για να χειριστούμε ένα καλάμι και αφορά το μέρος του καλαμιού από τη βάση του μηχανισμού έως την άκρη του butt. Τα υλικά της λαβής θα πρέπει να προσφέρουν ασφαλές κράτημα, αντοχή σε καιρικές συνθήκες και φυσικά ευχάριστη αίσθηση αφού κανένας δεν έχει για παράδειγμα τη διάθεση να ψαρέψει με ένα παγωμένο από το κρύο ψαρευτικό εργαλείο. 





Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η λαβή φτιαχνότανε σχεδόν αποκλειστικά με φελλό και σε ελάχιστες και εξειδικευμένες περιπτώσεις με ξύλο. Με το πέρας του χρόνου μπήκανε στο παιχνίδι και άλλα υλικά όπως το συνθετικά EVA και HYPALON αλλά και ο τεχνητός (συνθετικός) φελλός.

Α) Φελλός. Άλλοι τον αγαπάνε και άλλοι τον μισούνε. Είναι αρκετά διαδεδομένος και υποστηρίζεται από πολλούς ότι προσφέρει πολύ καλύτερη μεταφορά πληροφοριών από το καλάμι στο ψαρά αλλά σαν υλικό είναι πολύ ακριβό ειδικά εάν θέλουμε να πετύχουμε ένα τελείως ομοιόμορφο σε χρώμα τελείωμα.

Β) EVA. Συνθετικό σπογγώδες υλικό, πολύ ελαφρύ με ικανοποιητική αντοχή σε καιρικές συνθήκες και κακουχίες.

Γ) HYPALON. Συνθετικό και αυτό αλλά με πολύ μεγαλύτερη αντοχή τόσο σε μηχανικές καταπονήσεις όσο και στις καιρικές συνθήκες σε σχέση με το EVA. Είναι όμως πολύ βαρύτερο.

Δ) Συνθετικός φελλός. Δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω από μια φθηνή λύση η οποία αισθητικά μοιάζει με φελλό. 
   
3.Βάση μηχανισμού

Η βάση μηχανισμού είναι και αυτή ένα σημαντικό κομμάτι του καλαμιού αφού εξασφαλίζει τη σωστή στήριξή του στο καλάμι προς αποφυγή απρόοπτων. 

Εδώ, όπως και στη συνέχεια, στους οδηγούς, θα δούμε ένα όνομα να πετάγεται συνεχώς μπροστά μας. Fuji. Πράγματι η συγκεκριμένη φίρμα ήτανε και είναι η πιο αξιόλογη στο χώρο ειδικά εάν μιλάμε για καλάμια ευρείας παραγωγής και όχι για hi-end κατασκευές όπου και εκεί προσφέρει ανάλογα προϊόντα αλλά στο παιχνίδι μπαίνουν και εξωτικές custom βάσεις από μικρότερους κατασκευαστές.

Για τη βάση μηχανισμού δεν έχουμε να πούμε πολλά. Μας ενδιαφέρουν κυρίως τρία πράγματα: Το πόσο καλά ασφαλίζει τον μηχανισμό μας, το πόσο βάρος έχει και τέλος την αίσθηση που δίνει στο χέρι μας. Μην υποτιμάτε το τελευταίο γιατί στο ψάρεμα με τεχνητά μετά από αρκετές ώρες συνεχών βολών με μια άβολη βάση οι τένοντές μας θα διαμαρτυρηθούν έντονα…

Μια προσεκτική ματιά σε κάποιες βάσεις θα μας αποκαλύψει μεταλλικούς δακτυλίους για την ενίσχυσή τους αλλά και διπλά παξιμάδια με τα οποία υποτίθεται ότι ασφαλίζει πολύ καλύτερα ο μηχανισμός επάνω στο καλάμι αν και στα περισσότερα καλάμια για ψάρεμα με τεχνητά δολώματα από την ακτή θεωρούμε μάλλον υπερβολή ανάλογες επιλογές εάν μάλιστα επιβαρύνουν το κόστος και το βάρος ενός εργαλείου. 





Τα βασικά προβλήματα που έχουμε αντιμετωπίσει από βάσεις κακής ποιότητας έχουν να κάνουν με τις «βόλτες» οι οποίες τρώγονται με αποτέλεσμα να κλωτσάει το παξιμάδι και να μην στερεώνεται ο μηχανισμός. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις η κινούμενη με το παξιμάδι υποδοχή στην οποία εισέρχεται η βάση του μηχανισμού περιστρεφότανε μαζί με το παξιμάδι ενώ τέλος παρατηρήσαμε και χαλάρωση του σφιξίματος του παξιμαδιού μετά από κάποια ώρα ψαρέματος.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε επιλέγοντας κάποιο καλάμι είναι η βάση του να δέχεται σωστά το μηχανάκι μας οπότε καλό θα είναι να το δοκιμάζουμε αν και οι βάσεις έχουν ένα αρκετά μεγάλο εύρος αναφορικά με το μέγεθος του μηχανισμού που μπορούν να δεχθούν.

Αφού περάσουμε το μηχανάκι στη βάση και το σφίξουμε καλά δοκιμάζουμε να δούμε εάν παρουσιάζει ανοχές με αποτέλεσμα να μην είναι σταθερά τοποθετημένο. Οποιοσδήποτε τζόγος ακόμα και μικρός μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα στη συνέχεια.

Συνέχεια στο μέρος Β…





No comments:

Post a Comment