Monday, May 13, 2013

► Σουπιά όνομα και πράμα


Σε πρόσφατο ψάρεμα αποφασίσαμε να τη στήσουμε στο εξωτερικό μέρος ενός λιμανιού, σε ένα σημείο όπου το καλοκαίρι κυκλοφορούν αρκετά συχνά γοφάρια.
 
Προφανώς είναι ακόμα νωρίς και μετά από αποτυχημένες προσπάθειες να προσελκύσουμε κάποιο ψάρι κοντοσταθήκαμε προσπαθώντας να προγραμματίσουμε την υπόλοιπη ψαρευτική εξόρμηση.

Απουσία – καθώς φαινότανε – ψαριών ανοίξαμε την ψαροκασέλα μας για να δούμε τι επιλογές είχαμε. Δυστυχώς αν και βρισκόμασταν στο φόρτε της εποχής των σουπιών κάναμε το λάθος να μην πάρουμε μαζί μας τις καλαμαριέρες μας. Η μοναδική επιλογή ήτανε μια καλαμαριέρα που την είχαμε βρει μπλεγμένη επάνω σε τμήμα παραγαδιού το οποίο με τη σειρά του είχε κουλουριαστεί επάνω σε ένα κομμάτι μεγάλης ρίζας δέντρου το οποίο είχε ξεβράσει ο Πηνειός ποταμός.

Με την πρώτη βολή μια καλή σουπιά γραπώθηκε σταθερά στις ακίδες, λίγα μόλις εκατοστά πριν η καλαμαριέρα αναδυθεί από το νερό για την επόμενη βολή,  χαρίζοντάς μας ελπίδες ότι η εξόρμηση δεν θα πήγαινε εντελώς χαμένη.

Η συνέχεια όμως δεν έμελε να είναι και τόσο επιτυχής. Στη βολή που ακολούθησε η καλαμαριέρα έφυγε από την παραμάνα και έπεσε κάπου ανάμεσα στα μπλόκια. Αφού επιστρατέψαμε ακόμα και αιμοστατική λαβίδα για να την ανακτήσουμε, διαπιστώσαμε με λύπη ότι το πρόβλημα προέκυψε γιατί το στριφτάρι στη μύτη της καλαμαριέρας είχε φύγει από τη θέση του. Προφανώς ο πρώτος ιδιοκτήτης της την ζόρισε αρκετά για να την ξεσκαλώσει αλλά το πρόβλημα "έσκασε" στα χέρια μας.

Δεδομένου του ότι δεν υπήρχε περίπτωση να βγει άλλη σουπιά μπήκαμε αμέσως στη λογική του ένα ίσον κανένα και αποφασίσαμε να απελευθερώσουμε την μια και μοναδική που βγάλαμε αφού είχε περάσει ελάχιστος χρόνος και ήτανε σαφώς ζωντανή.

Το παρακάτω video δείχνει πολύ εύστοχα από που προέκυψε ο χαρακτηρισμός «σουπιά».
 

No comments:

Post a Comment