Saturday, November 22, 2014

Αδιαβροχοποίηση ρούχων και αξεσουάρ με μεμβράνη



Χειμώνιασε για τα καλά και αυτή είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για συντήρηση του ψαρευτικού ρουχισμού προκειμένου να ανταπεξέλθει στις δύσκολες καιρικές συνθήκες που περιμένουν όσους σκοπεύουν να συνεχίσουν απτόητοι τα ψαρέματά τους μέσα στο καταχείμωνο ή να τον αποθηκεύσουν και να τον έχουν ετοιμοπόλεμο κατά την έναρξη της αλιευτικής περιόδου όσοι αλιεύουν στα γλυκά νερά της χώρας μας.

Αναφερόμαστε κατά βάση στο εξωτερικό στρώμα που μας προστατεύει από τα…σημεία των καιρών και συγκεκριμένα στα τζάκετ, παντελόνι (ή σαλοπέτα) και waders που είναι αδιάβροχα και διαπνέοντα. Είναι δηλαδή κατασκευασμένα από κάποια μεμβράνη.
 


Ακόμα και εάν μιλάμε για μεμβράνη, από μόνη της δεν μπορεί να αποβάλλει της ποσότητες του νερού που δέχεται. Όλες είναι εμποτισμένες με ειδικά υγρά αδιαβροχοποίησης που τους επιτρέπουν να απωθούν το νερό και να κρατάνε την ιδιότητα της διαπνοής. Όσο λοιπόν «καλό» και «ακριβό» είναι το κουστουμάκι μας δεν θα μας προστατεύει για πάντα από βροχή και κρύο. Από ένα σημείο και πέρα θα πρέπει να βάλουμε το χεράκι μας ώστε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε της προστασίας που μας προσέφερε την ημέρα που το αγοράσαμε.

Επειδή όταν είναι να φύγουμε για ψάρεμα θα φύγουμε σχεδόν ανεξαρτήτως καιρού, η στολή μας θα πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμη. Η συντήρηση όμως μιας διαπνέουσας μεμβράνης πρέπει να ακολουθεί ορισμένα πρωτόκολλα προκειμένου να μην ανασταλεί (στην καλύτερη) ή καταστραφεί η δυνατότητά της αφενός να διαπνέει, αφετέρου να είναι αδιάβροχη.

Ο καλύτερος οδηγός γι’ αυτό είναι αρχικά οι οδηγίες του κατασκευαστή τις οποίες υπό συνθήκες μπορούμε ελαφρώς να παρακάμψουμε.

Για τη συντήρηση όμως μιας μεμβράνης χρειάζονται και τα απαραίτητα υλικά και συγκεκριμένα το καθαριστικό και το υγρό αδιαβροχοποίησης. Από αυτά του εμπορίου εμείς επιλέξαμε τα NIKWAX TECH WASH (για πλύσιμο) και NIKWAX TX DIRECT WASH IN (για αδιαβροχοποίηση). 

Εντάξει για το υγρό αδιαβροχοποίησης θα μας πείτε. Το υγρό πλυσίματος τι το «ειδικό» έχει? Η χρήση ενός απλού καθαριστικού οδηγεί σε βούλωμα των οπών που δημιουργεί η περίπλοκη πλέξη των μεμβρανών με αποτέλεσμα να παύουν να είναι διαπνέουσες. Για το πλύσιμο στο χέρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα το κλασσικό πράσινο σαπούνι, καλά όμως διαλυμένο σε νερό αλλά για πλύσιμο σε πλυντήριο ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στο ίδιο το πλυντήριο. Για να μπορούμε να πούμε ότι κάναμε σωστή δουλειά, η στολή μας θα πρέπει να είναι πεντακάθαρη πριν εφαρμόσουμε το υγρό αδιαβροχοποίησης.

Εδώ κάπου έρχεται το πρώτο ερώτημα: Χέρι ή πλυντήριο? Οι περισσότεροι κατασκευαστές προτείνουν πλύσιμο στο χέρι. Παρόλα αυτά, τα σημερινά πλυντήρια διαθέτουν ειδικό πρόγραμμα που προσομοιάζει το πλύσιμο στο χέρι και αυτή τη λύση επιλέξαμε κι εμείς στην λογική του «Μην τρελαθούμε κιόλας». Εδώ πρέπει να προσέξουμε 2 πράγματα:

1.Να κάνουμε πρώτα ένα σύντομο πλύσιμο με το πλυντήριο άδειο προκειμένου να καθαρίσει και ο κάδος του αλλά και το δοχείο υποδοχής του απορρυπαντικού από κατάλοιπα αυτών που χρησιμοποιούμε για τα καθημερινά μας πλυσίματα.

2.Επιλέγουμε να στο τέλος της πλύσης ένα πολύ απαλό στράγγισμα της στολής και όχι ένα βίαιο στύψιμο με πολλές στροφές.

Για το πλύσιμο στο χέρι τα πράγματα είναι πιο απλά. Διαλύουμε μια ποσότητα καθαριστικού σε μια μεγάλη λεκάνη, αφήνουμε τα ρούχα να μουλιάσουν και τέλος σε περίπτωση επίμονων λεκέδων χρησιμοποιούμε μαλακή βούρτσα ή αντίστοιχα ένα μαλακό σφουγγάρι για να τρίψουμε τον λεκέ.

Το ξέπλυμα θα πρέπει να είναι σχολαστικό αλλά κι εδώ θα πρέπει να αποφύγουμε το στύψιμο των ρούχων. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΤΕΓΝΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΛΗ ΜΕ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΣΕ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ Η ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ. Κάνουμε υπομονή και περιμένουμε να στραγγίξει καλά στη βεράντα και μετά την τοποθετούμε σε θερμοκρασία δωματίου για το πλήρες στέγνωμα. ΔΕΝ την κρεμάμε με μανταλάκια αλλά την αποθέτουμε επάνω σε κρεμάστρα για στέγνωμα εσωτερικού χώρου. Φυσικά δεν τίθεται και θέμα σιδερώματος μετά. Γι’ αυτό και η εργασία αυτή θα πρέπει να είναι αμιγώς…ανδρική και να γίνει μακριά από τα αδιάκριτα μάτια της συζύγου ή της μητέρας μας.

Αδιαβροχοποίηση 

Το υγρό αδιαβροχοποίησης έρχεται σε 2 μορφές. Μια σαν απλό υγρό στο μπουκαλάκι του και μια σαν σπρέι. Στην πρώτη περίπτωση, σε μια μεγάλη λεκάνη αναμιγνύουμε ποσότητα υγρού με ποσότητα νερού και στο διάλυμα εμβαπτίζουμε τη στολή μας (λεπτομέρειες στις οδηγίες του υλικού). Στη δεύτερη απλά ψεκάζουμε το υλικό επάνω στο ρούχο.

Κατά το ψέκασμα του υλικού το οποίο θυμίζει αραιό γάλα, θα διαπιστώσετε ότι δημιουργούνται μικρές μπάρες από δαύτο. Αυτές θα πρέπει να απομακρύνονται με ένα μαλακό σφουγγάρι ή κάτι ανάλογο γιατί απλά βουλώνουν την μεμβράνη μας.

Εδώ να αναφέρουμε ότι και στις 2 περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητο να έχει στεγνώσει η στολή μας πιο πριν. Ειδικά για την περίπτωση του σπρέι εάν είναι νοτισμένη είναι ακόμα καλύτερα γιατί δέχεται πολύ πιο εύκολα το υλικό επάνω της.

Κατά τον ψεκασμό μπορούμε να εφαρμόσουμε 2 ή και παραπάνω «χέρια» υγρού αδιαβροχοποίησης επιμένοντας σε ευαίσθητα σημεία όπως κουκούλα, ραφές, ώμοι, μπατζάκια παντελονιού κ.λ.π. που δέχονται και το περισσότερο νερό.

Το αποτέλεσμα θα είναι μια επιφάνεια στιλπνή η οποία δεν θα απορροφά καθόλου (ή σχεδόν καθόλου) υγρασία. 

Μάλιστα θα το δείτε ότι με ένα τίναγμα το μεγαλύτερο ποσό νερού θα φεύγει από το ύφασμα ενώ το ρούχο θα στεγνώνει σε χρόνο ρεκόρ.  

Πολλά από τα προϊόντα του εμπορίου απαιτούν επεξεργασία με θέρμανση για να ενεργοποιηθούν (στεγνωτήριο ή πιστολάκι). Αυτά συνήθως περιέχουν fluorocarbon και θέλουν προσοχή στην εφαρμογή γιατί θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία μας. Τα προϊόντα ΝΙΚWAX έχουν ως βάση το νερό, είναι βιοδιασπώμενα και δεν διαθέτουν επιβλαβή PFC’s (fluorocarbon).

Και δεν ξεχνάμε ποτέ: ΣΤΕΓΝΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΖΕΣΤΟΣ…!!! 

Σημ: Ευχαριστούμε το Fly Fishing Greece και τον Αποστόλη Λαχανά που μας πρότεινε τα συγκεκριμένα προϊόντα αλλά και μας προσέφερε ποσότητα από το…υστέρημά του για την δοκιμή τους.