Thursday, May 30, 2013

► KLOBBA XP UNI-VEST FULL REVIEW




Ένα από τα θέματα το οποίο έχει προκαλέσει επικές συζητήσεις μεταξύ των «σπιναδόρων» είναι αυτό της μεταφοράς των τεχνητών κατά το ψάρεμα. 

Η συνεχώς αυξανόμενη αποδοχή της τεχνικής αυτής στους ανά τον κόσμο ψαράδες έχει σαν αποτέλεσμα να κατακλυστεί η αγορά από αμέτρητες επιλογές οι οποίες ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με τον τύπο του αποθηκευτικού μέσου.

Έτσι διακρίνουμε τσάντες πλάτης (backpacks), ώμου (shoulder bags), μέσης (hip bags), «σφεντόνες» (sling bags), πλαστικά βαλιτσάκια (lure-tackle boxes) και τέλος τα γιλέκα. Τα τελευταία αποτελούν ένα ιδιαίτερο μέσο μεταφοράς των τεχνητών με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους όπως και κάθε τύπος αποθηκευτικού μέσου.

Τα γιλέκα χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες. Τα απλά γιλέκα μεταφοράς και τα γιλέκα μεταφοράς-ασφαλείας τα οποία διαθέτουν συσκευή για την επίπλευση του ψαρά σε περίπτωση που αυτός για οποιοδήποτε λόγο βρεθεί στο νερό με τα δεύτερα να είναι σαφώς πιο ακριβά.

Μετά από αρκετό καιρό χρήσης τσάντας ώμου και πριν αποκτήσουμε μόνιμο σκέβρωμα στη μέση αποφασίσαμε να διερευνήσουμε και τη λύση του γιλέκου. Διαθέτοντας ένα πολύ μικρό budget λόγω του φόβου να μην μας ικανοποιήσει πλήρως ούτε αυτή η επιλογή «ξεχυθήκαμε» στο διαδίκτυο αναζητώντας μια χρυσή τομή μεταξύ κόστους αγοράς/απόδοσης.

Όταν ψάχνουμε για είδη αλιείας πρέπει να διαθέτουμε ανοιχτό μυαλό γιατί πολλές φορές οι διάφορες τεχνικές αλληλεπικαλύπτονται χωρίς σαφή όρια και πραγματικά δεν γνωρίζουμε από πού θα έρθει η απάντηση στο πρόβλημά μας. Έτσι κι σε αυτή την περίπτωση το spinning ανακατεύτηκε με το fly fishing με καταλύτη το όνομα KLOBBA.

Για την εταιρία δεν έχουμε να σας πούμε και πολλά γιατί δεν βρήκαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο.  Διαπιστώσαμε όμως ότι προσφέρει πολύ οικονομικά είδη αλιείας όπως waders, μπότες, τζάκετ, κάλτσες neoprene κ.λ.π.

Κακά τα ψέματα, όταν μιλάμε για γιλέκο μικρού budget μέχρι τώρα υπήρχε μια επιλογή, το Sakura KOA bag με τιμή πάνω κάτω τα 45 ευρώ (αγορά από Ελλάδα) χωρίς φυσικά τα μεταφορικά, εκτός και εάν μπορεί κάποιος να το αγοράσει από κατάστημα αλιείας της πόλης του.

Το KLOBBA XP UNI-VEST από την άλλη μας έβγαινε μόλις 31 ευρώ (26 λίρες Αγγλίας) παραδομένο στο σπίτι μας. Η διαφορά μπορεί για κάποιον να μην είναι τεράστια αλλά για τη διαμόρφωση της άποψής μας λάβαμε υπόψη τα θετικότατα σχόλια ξένων ψαράδων για το προϊόν οπότε η απόφαση πάρθηκε σχετικά εύκολα.

Πρώτη εντύπωση – Σχεδιασμός

Φοράς το γιλέκο, το φορτώνεις πολεμοφόδια, κρεμάς και το τουφέκι στον ώμο και…πας για πόλεμο. Το είχαμε διαβάσει σε review από ιστοσελίδα του εξωτερικού και το επιβεβαιώνουμε απολύτως. Τόσο το λαδί χρώμα όσο και η γενική όψη του γιλέκου παραπέμπουν περισσότερο σε εξοπλισμό καταδρομέα παρά σε ψαρευτικό αξεσουάρ.

Με το που το πρωτοφορέσαμε διαπιστώσαμε κατευθείαν τις αρετές του. Το γιλέκο διαθέτει πάρα πολύ έξυπνο σχεδιασμό με πολλές μικρές και μεγάλες εσωτερικές και εξωτερικές θήκες στις οποίες μπορούμε να βολέψουμε τα πάντα. Και όταν λέμε τα πάντα εννοούμε τα πάντα.

Το βαρύ πυροβολικό του αποτελούν οι δύο μεγάλες μπροστινές τσέπες οι οποίες μάλλον είναι οι μεγαλύτερες που έχουμε δει σε αντίστοιχο προϊόν και έχουν τη δυνατότητα να δεχθούν πλαστικές θήκες διαστάσεων έως και 23x17x9 εκ που θεωρούμε ότι προσφέρουν χώρο για ικανοποιητικότατο αριθμό τεχνητών ακόμα και για ένα πολύωρο ψάρεμα. Για να φανταστείτε, εάν δεν γεμίσουμε εντελώς τις μικρότερες τσέπες από μπροστά, οι μεγάλες μπορούν να χωρέσουν ακόμα και 2 μικρές θήκες τεχνητών πάχους 4.5-5 εκατοστά η κάθε μία αν και θεωρούμε υπερβολή αυτή την επιλογή γιατί μας αφήνει ελάχιστο ελεύθερο χώρο για να χειριστούμε τα αντικείμενα που τακτοποιήσαμε.




Στις παραπάνω τσέπες αυτές μπορούμε να προσθέσουμε και αυτήν της πλάτης η οποία είναι σαφώς μεγαλύτερη, διαθέτει επάνω και κάτω φερμουάρ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για μια μεγάλη πλαστική θήκη τεχνητών (βολέψαμε άνετα θήκη 28Χ14Χ4.5 εκ.) όσο και για μεταφορά άλλων παρελκόμενων (π.χ. αδιάβροχο, μπομπίνες μηχανισμών, έξτρα μηχανισμό, κάποια σάντουιτς κ.α.).


Ο χώρος της θήκης αυτής αυξάνει ακόμα περισσότερο εάν ανοίξουμε τα velcro που βρίσκοντα στη βάση της. 


Σαν να μην έφταναν αυτά, εσωτερικά των μπροστινών χώρων βρίσκονται δύο κρυφές τσέπες για πορτοφόλι, τυχών άδεια αλιείας ή οτιδήποτε άλλο επιθυμούμε.


Μπροστά από τις μεγάλες τσέπες υπάρχουν και δύο μικρότερες στις οποίες τοποθετήσαμε ένα μικρό κουτί με στριφτάρια και λοιπά μικρά παρελκόμενα καθώς και τα καρούλια με τα leader (fluorocarbon και wire) και ανάλογα αντικείμενα όπως και το…κινητό μας τηλέφωνο κατά τη διάρκεια του ψαρέματος. Η μικρότερη τέλος θήκη που βρίσκεται στη μια πλευρά του γιλέκου είναι κατάλληλη για φακελάκια με αγκίστρια, παραμάνες, κάποια jighead κ.λ.π.




Τόσο οι μεγάλες, όσο και οι αμέσως μικρότερες τσέπες διαθέτουν από κάτω τρύπες στράγγισης για τους θαρραλέους που δεν διστάζουν να ψαρέψουν με waders και το νερό μέχρι το λαιμό.


Πολύ βολικές είναι και οι πλαϊνές μικρές θήκες στην δεξιά πλευρά του όπως το φοράμε για εργαλεία στις οποίες τοποθετήσαμε ένα πενσάκι (split ring plyers) και μια αιμοστατική λαβίδα για ασφαλές ξαγκίστρωμα των τεχνητών. Στην αντίστοιχη θέση αριστερά θα βρούμε μια πολύ βολική θήκη για μπουκάλι νερού.


Επιπλέον το γιλέκο διαθέτει και 6 από τα λεγόμενα D-RINGS (5…μόστρα και ένα κάτω από τον σβέρκο μας) στα οποία μπορούμε να κρεμάσουμε χειροβομβίδες (!!!), grip, γάντζο, απόχη ή ότι άλλο θεωρούμε ότι πρέπει να έχουμε ετοιμοπόλεμο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προμηθευτούμε κάποια κλιπ (όπως τα ορειβατικά) ή τα κλασσικά «σπιράλ» ή αλλιώς coiled lanyards όπως αναφέρονται στην Αγγλική. Ειδικά για grip (ή μικρή απόχη εάν μιλάμε για fly fishing) υπάρχει έτοιμο κλιπάκι στην αριστερή πλευρά, κάτω ακριβώς από το χώρο του μπουκαλιού, επιλογή που θα βολέψει κυρίως δεξιόχειρες που κρατάνε το καλάμι σωστά (με το δεξί χέρι δηλαδή).


Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κάποιες από τις εξωτερικές τσέπες διαθέτουν και πολύ χρήσιμα λουριά Velcro για την ασφαλή συγκράτηση των παρελκόμενων.


Το γιλέκο φοριέται άνετα τόσο με ένα T-Shirt όσο και με τον πιο βαρύ ρουχισμό για χειμερινό ψάρεμα αρκεί να ρυθμίσουμε τους ανάλογους ιμάντες μπροστά και στο πλάι. Από τους μπροστινούς ιμάντες ρυθμίζεται σε λογικά πλαίσια και το ύψος των θηκών κατά τη χρήση του γιλέκου.

Τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε σημεία της τσέπης της πλάτης το γιλέκο διαθέτει διχτυωτό υλικό (ύφασμα) για τον αερισμό του, κάτι που θα εκτιμήσουμε ιδιαιτέρως κατά τους θερινούς μήνες.

Υλικά και ποιότητα κατασκευής

Το γιλέκο της KLOBBA είναι ένα γιλέκο των 23 ευρώ (20 λίρες Αγγλίας λιανική) και δεν προσπαθεί να το κρύψει. Τι σημαίνει αυτό? Προσωπικά θα προτιμούσαμε λίγο πιο χοντρό ύφασμα, το οποίο με τη σειρά του θα έδινε αρκετούς πόντους στα δεσίματα-ραψίματα των επιμέρους στοιχείων που το συνθέτουν (θήκες, ιμάντες, κ.λ.π.). Θα αποφεύγαμε λοιπόν απότομα τραβήγματα του γιλέκου ειδικά κατά τη διαδικασία που το αναρτούμε επάνω μας η οποία είναι και η πιο επίφοβη για την πρόκληση ζημιάς.

Αυτό όμως που φαίνεται σαν μειονέκτημα μπορεί να αποτελέσει και πλεονέκτημα, ανάλογα με την σκοπιά από την οποία το παρατηρείς. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με σχεδόν 6 μήνες το χρόνο καλοκαίρι, ένα light γιλέκο είναι 100% χρηστικό για όλες τις εποχές. Δοκιμάστε να φορέσετε για κάποια ώρα ένα «θωρακισμένο» Ιαπωνικό γιλέκο κάποιων εκατοντάδων ευρώ με 30-35+ βαθμούς κελσίου υπό σκιά και θα καταλάβετε τι εννοούμε.

Το ύφασμά του αναφέρεται σαν αδιάβροχο χωρίς όμως περαιτέρω πληροφορίες για το τι ακριβώς σημαίνει αδιάβροχο (πόσο νερό αντέχει δηλαδή και για πόση ώρα).

Ένα σημείο που μας επέστησαν την προσοχή συνάδελφοι ψαράδες από το Ηνωμένο Βασίλειο αφορά τα υφασμάτινα διχτάκια που είναι διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του γιλέκου (μικρή μπροστινή θήκη παρελκόμενων, θήκη μπουκαλιού νερού κ.ά.). Εάν αναζητάτε τα ψάρια ανάμεσα από βλάστηση (εκβολές ποταμών,  spinning σε ποτάμια για ψάρια του γλυκού νερού, χρήση μονοπατιών για πρόσβαση σε ακτές) μάλλον θα τα δείτε να ξεφτίζουν σχετικά εύκολα όπως διαβάσαμε να αναφέρεται αλλά είναι ακόμα νωρίς για να διαπιστώσουμε οι ίδιοι κάτι τέτοιο.

Τα πλαστικά μέρη (D-Rings και Clips) είναι ευμεγέθη και στιβαρά πείθοντας ότι θα χρειαστεί πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για να πάθουν οποιοδήποτε είδος ζημιάς οπότε αυτό που μένει είναι να δούμε και την αντοχή των μεταλλικών (δυστυχώς) και αρκετά light duty φερμουάρ στο χρόνο.

Για μια ακόμη φορά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το γιλέκο κοστίζει – παραδομένο – όσο ένα καλό τεχνητό οπότε έχοντας επίγνωση γιατί το επιλέξαμε αρχικά, όλα τα παραπάνω μικρή σημασία έχουν για ένα προϊόν που αγγίζει τα όρια του αναλώσιμου από άποψη κόστους.

Στην πράξη

Το γιλέκο ικανοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τα «υγρά ψαρευτικά όνειρά μας». Είναι πανάλαφρο ακόμα και γεμάτο τεχνητά και παρελκόμενα, κάθεται πολύ εργονομικά στο σώμα με αποτέλεσμα και αυτό το λίγο βάρος να μοιράζεται ομοιόμορφα και πραγματικά μετά από λίγη ώρα ξεχνάς ότι το φοράς.

Το ξεχνάς μέχρι να χρειαστεί να ψαρέψεις με τεχνητό που χρειάζεται να το «παίξεις» έντονα (WTD, Twitchbaits κ.λ.π.) αφού οι μπροστινές θήκες βρίσκονται αρκετά κοντά στη μασχάλη και εμποδίζουν τις ανάλογες κινήσεις του χεριού το οποίο θα πρέπει να σηκωθεί με αποτέλεσμα μετά από κάποια ώρα να αρχίσουν να διαμαρτύρονται μύες, τένοντες κ.λ.π. Το πρόβλημα λύνεται απλά εάν ξεκουμπώσουμε το γιλέκο από μπροστά. Οι θήκες μετατοπίζονται προς τα πλευρά και τα χέρια μένουν ελεύθερα να κάνουν τη δουλειά που ξέρουν καλύτερα.

Το ξεχνάς επίσης έως ότου θα χρειαστεί να κάνεις αλλαγή τεχνητού, μια εκνευριστική για όλους μας διαδικασία εάν δεν διαθέτεις τρία ή τέσσερα χέρια ή δεν μπορείς να ακουμπήσεις κάπου το καλάμι. Το γιλέκο δεν θα το χρησιμοποιήσουμε για «λιμανάτα» ψαρέματα με την άνεσή μας. Δεν φτιάχτηκε γι’αυτό. Θα το φορέσουμε για να οργώσουμε μια μεγάλη παραλία ή να κατακτήσουμε βραχώδη και αφιλόξενα μέρη οπότε η λέξη άνεση κινήσεων παίρνει διαφορετική διάσταση. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν αρκεί να στηρίξουμε το καλάμι στους διπλούς μπροστινούς ιμάντες και…βουαλά. Το καλάμι εδώ, οι θήκες με τα τεχνητά εδώ και τα δύο χέρια ελεύθερα!!!


Όπως θα διακρίνουμε το γιλέκο διαθέτει ένα ζευγάρι μικροσκοπικά μαξιλαράκια στους ιμάντες τα οποία μάλλον μπήκαν για να μπουν. Είναι όμως τόσο φαρδιά τα δύο βασικά λουριά ανάρτησης που δεν υπάρχει περίπτωση να μας «κόψουν» τους ώμους όσο βάρος και εάν έχουμε αναρτήσει.

Συμπέρασμα

Θα γίνουμε κουραστικοί αλλά θα το αναφέρουμε για μια ακόμη φορά. Το γιλέκο κοστίζει (μαζί με τα μεταφορικά) 30 περίπου ευρώ. Επειδή κατά βάση προορίζεται για fly fishing ήτοι γλυκά νερά, δεν γνωρίζουμε το εάν και πόσο αντέχουν τα φερμουάρ του (η αχίλλειος πτέρνα των οικονομικών συστημάτων μεταφοράς τεχνητών) στην αλμύρα. Εάν ψαρεύετε με waders μέσα στη θάλασσα μάλλον θα πρέπει να κοιτάξετε κάτι σαφώς πιο ανθεκτικό (και πανάκριβο) αλλά είμαστε σίγουροι ότι οι ψαράδες της κατηγορίας έχετε αποδεχθεί εξαρχής τον αντίστοιχο απαραίτητο εξοπλισμό καθώς και το κόστος του.

Μετά από 2 μήνες απροβλημάτιστης χρήσης θα προτείναμε άνετα την αγορά του σε κάποιον ψαρά που θέλει δοκιμάσει το γιλέκο-φρούτο χωρίς να πονέσει η τσέπη του. Θα βρεθεί με ένα παρελκόμενο τιμιότατο και βολικότατο το οποίο με τις παραδοχές που αναφέρθηκαν παραπάνω θα τον συντροφεύει για αρκετό καιρό.

Παρά τα θέματα που αφορούν τα υλικά ή την γενικότερη ποιότητα κατασκευής ο ψαράς που θα το επιλέξει θα εκτιμήσει ιδιαίτερα τους αχανείς - για την κατηγορία - χώρους οι οποίοι θα του επιτρέψουν την μεταφορά ικανοποιητικού αριθμού τεχνητών δίνοντάς του την αυτοπεποίθηση ότι δεν θα «μείνει» από επιλογές κατά το ψάρεμά του.

Το γιλέκο της KLOBBA θα το βρείτε σε e-shop της Μεγάλης Βρετανίας με την ονομασία KLOBBA FLY WAISTCOTE ή KLOBBA XP UNI-VEST. Η τιμή του κυμαίνεται από 20 έως 26 λίρες Αγγλίας συν τα μεταφορικά.


https://www.facebook.com/SeregosPaschalis

Monday, May 13, 2013

► Σουπιά όνομα και πράμα


Σε πρόσφατο ψάρεμα αποφασίσαμε να τη στήσουμε στο εξωτερικό μέρος ενός λιμανιού, σε ένα σημείο όπου το καλοκαίρι κυκλοφορούν αρκετά συχνά γοφάρια.
 
Προφανώς είναι ακόμα νωρίς και μετά από αποτυχημένες προσπάθειες να προσελκύσουμε κάποιο ψάρι κοντοσταθήκαμε προσπαθώντας να προγραμματίσουμε την υπόλοιπη ψαρευτική εξόρμηση.

Απουσία – καθώς φαινότανε – ψαριών ανοίξαμε την ψαροκασέλα μας για να δούμε τι επιλογές είχαμε. Δυστυχώς αν και βρισκόμασταν στο φόρτε της εποχής των σουπιών κάναμε το λάθος να μην πάρουμε μαζί μας τις καλαμαριέρες μας. Η μοναδική επιλογή ήτανε μια καλαμαριέρα που την είχαμε βρει μπλεγμένη επάνω σε τμήμα παραγαδιού το οποίο με τη σειρά του είχε κουλουριαστεί επάνω σε ένα κομμάτι μεγάλης ρίζας δέντρου το οποίο είχε ξεβράσει ο Πηνειός ποταμός.

Με την πρώτη βολή μια καλή σουπιά γραπώθηκε σταθερά στις ακίδες, λίγα μόλις εκατοστά πριν η καλαμαριέρα αναδυθεί από το νερό για την επόμενη βολή,  χαρίζοντάς μας ελπίδες ότι η εξόρμηση δεν θα πήγαινε εντελώς χαμένη.

Η συνέχεια όμως δεν έμελε να είναι και τόσο επιτυχής. Στη βολή που ακολούθησε η καλαμαριέρα έφυγε από την παραμάνα και έπεσε κάπου ανάμεσα στα μπλόκια. Αφού επιστρατέψαμε ακόμα και αιμοστατική λαβίδα για να την ανακτήσουμε, διαπιστώσαμε με λύπη ότι το πρόβλημα προέκυψε γιατί το στριφτάρι στη μύτη της καλαμαριέρας είχε φύγει από τη θέση του. Προφανώς ο πρώτος ιδιοκτήτης της την ζόρισε αρκετά για να την ξεσκαλώσει αλλά το πρόβλημα "έσκασε" στα χέρια μας.

Δεδομένου του ότι δεν υπήρχε περίπτωση να βγει άλλη σουπιά μπήκαμε αμέσως στη λογική του ένα ίσον κανένα και αποφασίσαμε να απελευθερώσουμε την μια και μοναδική που βγάλαμε αφού είχε περάσει ελάχιστος χρόνος και ήτανε σαφώς ζωντανή.

Το παρακάτω video δείχνει πολύ εύστοχα από που προέκυψε ο χαρακτηρισμός «σουπιά».