Tuesday, October 01, 2013

DUO REALIS PENCIL 110 REVIEW




Εισαγωγή 

Ένας από τους πιο αγαπημένους μας τρόπους ψαρέματος δεν σας κρύβουμε ότι είναι αυτός με Walk The Dog (WTD) τεχνητά και μάλιστα στην κατηγορία των 100-120mm.

Το χτύπημα ενός ψαριού σε τεχνητό επιφανείας δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο αφού σου δίνει την μοναδική δυνατότητα να παρακολουθήσεις τη στιγμή της επίθεσης κάτι που δεν μπορείς να κάνεις με οποιαδήποτε άλλη τεχνική.

Γιατί όμως 100-120mm? Τα δολώματα αυτής της κατηγορίας έχουν μερικά πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα τα οποία επιγραμματικά είναι:

1.Το σχήμα και η αναλογία βάρους/όγκου, τους επιτρέπει πολύ ικανοποιητικές αποστάσεις βολών.
2.Το μήκος τους μπορεί να προσελκύσει πολύ αξιόλογα αλιεύματα χωρίς μεγάλο κίνδυνο να χαθούν από τα οδοντωτά τους σαγόνια.
3.Η χρήση των ανάλογων καλαμιών επιτρέπει το πολύωρο και άκοπο ψάρεμα.
4.Η πλεύση τους είναι πολύ πιο εύκολη και επηρεάζεται λιγότερο από τις καιρικές συνθήκες εάν την συγκρίνουμε με μικρότερα τεχνητά WTD.

Ένα από αυτά τα δολώματα είναι και το DUO REALIS 110 το οποίο έπεσε πρόσφατα στα χέρια μας. 

Παίρνοντας μάτι.



Όπως αναφέραμε το REALIS 110 είναι ένα κλασσικό WTD τεχνητό με μήκος 110mm και βάρος 20.5 γρ, ενώ φοράει δύο σαλαγγιές Νο2 οι οποίες είναι θηριώδεις σε σχέση με άλλα τεχνητά της κατηγορίας. 

Και πως θα μπορούσαν να μην είναι αφού παρά το μικρό του μήκος το δόλωμα είναι αρκετά ευτραφές οπότε τυχών μικρότερες θα δυσκολευότανε να ξεπεράσουν το όγκο του και να επιτύχουν – ακόμα και τυχαίο – ασφαλές κάρφωμα. Σαλαγγιές οι οποίες είναι κοντοκότσανες με άψογη ακίδα και χρώμα black nickel



Εσωτερικά, το REALIS διαθέτει μία σταθερή μπίλια κοντά στην ουρά του και μια κινούμενη σε κάτι σαν ράγα μπίλια στο πίσω μισό του η οποία πέρα από έρμα, αναλαμβάνει το ρόλο του να καλέσει τα ψάρια με τα χτυπήματά της. 

 
Παρατηρώντας το ψαράκι θα εντοπίσουμε και άλλα δύο χαρακτηριστικά που δεν τα συναντούμε σε άλλα WTD τεχνητά. Το σήμα κατατεθέν, το… «προγούλι», που βρίσκεται κάτω από το κεφάλι του καθώς και το ότι η πίσω σαλαγγιά δεν βρίσκεται στην ουρά του τεχνητού αλλά ακριβώς κάτω από αυτή. 

 
Από μια ικανοποιητική γκάμα χρωμάτων αποφασίσαμε να επιλέξουμε το Komochi Wakasagi αφενός γιατί λατρεύουμε τα Ghost (ημιδιάφανα δηλαδή) τεχνητά επιφανείας και αφετέρου γιατί το λαδί χρώμα της ράχης έχει φέρει καλά αποτελέσματα στα μέρη μας. Το κεφάλι και το κάτω μέρος του τεχνητού (που μας ενδιαφέρουν και περισσότερο γιατί τελικά αυτό κυρίως βλέπουν τα ψάρια) διαθέτουν επιφάνειες από χρώμιο και πέρλα.

 

Εδώ θα κάνουμε μια μικρή παρένθεση για να αναφέρουμε της προσωπική μας αίσθηση αναφορικά με τα χρώματα. Τα τεχνητά επιφανείας προκαλούν επιθέσεις κυρίως λόγω της κίνησής τους. Εάν παρατηρήσετε οι περισσότεροι κατασκευαστές WTD τεχνητών δεν παραλείπουν να προσφέρουν και την επιλογή του μαύρου σαν χρώμα και μάλιστα για νυχτερινή χρήση!!!

Μεταξύ σοβαρού και αστείου λοιπόν ας μην σαν αγχώνει ιδιαίτερα η επιλογή χρώματος (τουλάχιστον όχι περισσότερο από τα άλλα χαρακτηριστικά του τεχνητού όπως βολές και πλεύση). Μπορείτε να εκτονώσετε τα καταναλωτικά σας ένστικτα όχι σύμφωνα με το τι θέλει το ψάρι αλλά το τι γυάλισε στο δικό σας μάτι.

Προσωπική μας πρόταση θα ήτανε η επιλογή σκούρου/νίκελ (σαρδέλα-γάβρος) ή τελείως μαύρο για νύχτα και διάφορες επιλογές από φυσικά χρώματα Ghost έως και τελείως διάφανο για ημέρα. 

Πρακτικά 

Όπως αναφέραμε, δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που παίζουν πρωταρχικό ρόλο στο ψάρεμα με τεχνητά WTD. Η πλεύση και οι βολές.

Αναφορικά με την πλεύση του REALIS θα πούμε απλά ότι κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο το αγοράσαμε. Στην μπουνάτσα είναι αρκετά εύκολο να ζωντανέψεις το ψαράκι και με λίγο εξάσκηση μπορείς να επιτύχεις τόσο κλειστά όσο και αρκετά ανοιχτά ζιγκ-ζαγκ κρατώντας το ενεργό στην ψαρεύτρα για αρκετό χρόνο. Επιπλέον με λίγο μεγαλύτερη ταχύτητα σε ελαφρώς κατσαρή θάλασσα μπορείς να το κάνεις να έρθει ακόμα και αναπηδώντας έξω από το νερό σαν ψαράκι το οποίο έχει πάρει στο κατόπι ο θηρευτής του.

Όλα αυτά βέβαια με μια προϋπόθεση: ότι η μύτη του καλαμιού θα «ξύνει» το έδαφος. Έτσι και ξεχαστούμε και ανέβει η μύτη του καλαμιού πιο πάνω από την οριζόντια θέση αρχίζουν και τα ρεταρίσματα του τεχνητού ειδικά όσο πλησιάζει προς τα εμάς. Το ίδιο πρόβλημα θα έχουμε εάν το ψαρέψουμε και από βράχια ή ντόκους που δεν επιτρέπουν το φλερτάρισμα της μύτης του καλαμιού με τη θάλασσα.

Πολλοί πόντοι λοιπόν εδώ, έως ότου βρεθούμε σε μέρος με αρκετά ρεύματα ή το κατσάρωμα της θάλασσας αυξηθεί. Εκεί το DUO χάνει λίγο τη μπάλα (και την πλεύση του). Μικρό μάλλον το κακό αφού τα δολώματα του είδους ή του μεγέθους αν θέλετε δεν προορίζονται για τέτοιες συνθήκες.

Εάν ανατρέξουμε στην ιστοσελίδα της DUO θα βρούμε αρκετές αναφορές για την ικανότητά του να ίπταται και να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις. Ισχύει? Χωρίς να έχουμε μετρήσει τις βολές του η αίσθησή μας είναι και ναι και όχι. Ναι μεν πετύχαμε πάρα πολύ καλές βολές όπως μας ψιθύρισε η μπομπίνα του μηχανισμού, αλλά όχι κάθε φορά που ρίχναμε. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις το τεχνητό πετούσε ατσούμπαλα σαν «χαρτοπετσέτα» χάνοντας αισθητά μέτρα και παίζοντας με τα νεύρα μας.

Στα μείον του τεχνητού συγκαταλέγεται και τα γεγονός ότι χάνει γρήγορα το φινίρισμά του. Τρείς ολιγόωρες επισκέψεις στη θάλασσα με χρήση του όχι πάνω από καμιά ώρα συνολικά ήτανε αρκετές για να σχηματιστούν τα κλασσικά μισοφέγγαρα στα πλευρά του από τα χτυπήματα των σαλαγγιών. 


Συμπέρασμα 

Το REALIS βρήκε προσωρινά μια θέση στην άκρη από το κασελάκι μας. Και θα συνεχίσει να έχει έως ότου την καταλάβει ξανά ο βασιλιάς της κατηγορίας, το Lucky Craft Sammy 115. Με αντίστοιχη τιμή αγοράς νομίζουμε ότι το DUO δεν έχει ελπίδα αφού το Τυχερό Σάμυ προσφέρει όλο το πακέτο: Εξωπραγματικές βολές, υποδειγματική πλεύση, ανθεκτικό φινίρισμα και τεράστια (πραγματικά τεράστια) γκάμα χρωμάτων.

Το DUO REALIS 110 δεν είναι από τα πιο ακριβά αλλά ούτε και φθηνό. Στα χρήματα αυτά θα περιμέναμε κάτι καλύτερο από μια εταιρία επιθυμεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων της αγοράς. 





No comments:

Post a Comment