Sunday, February 10, 2013

► Προστασία τεχνητών από την υγρασία


Παρά το ότι η τεχνολογία κατασκευής τεχνητών έχει προχωρήσει αρκετά, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες το νέον απαστράπτων μας δόλωμα καταστρέφεται στην κυριολεξία μετά από κάποια ψαρέματα λόγω της εισχώρησης θαλασσινού νερού στο εσωτερικό του.

Οι επιπτώσεις ποτέ δεν είναι καλές και περιλαμβάνουν από ένα απλό γάνιασμα των συρμάτων έως και το πλήρες σκούριασμα των σφαιρικών βαριδιών που βρίσκονται στα ενδότερα με αποτέλεσμα την καταστροφή της πλεύσης τους.

Από τη στιγμή που επενδύουμε ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσό στην αγορά δολωμάτων καλό θα είναι να προσέχουμε για να τα έχουμε. Είναι πραγματικά υπόθεση λίγων λεπτών και μηδαμινού κόστους να σφραγίσουμε κατά το δυνατόν τις πύλες εισόδου της υγρασίας ώστε να μην ξαναδούμε φαινόμενα όπως το παρακάτω:

 
Έως σήμερα οι περισσότεροι ψαράδες χρησιμοποιούσανε κυανοακρυλικές κόλλες, ή αλλιώς υπερκόλλες όπως η Logo ή η αντίστοιχη Bison κ.α. Η κόλλες αυτή μπορεί να κάνουν καλή δουλειά, μπορεί όμως και όχι. Βλέπετε, άπαξ και στεγνώσουν δεν έχουν καθόλου «σώμα» και είναι ικανές να κλείσουν μόνο πολύ μικρές οπές. Επιπλέον έχουν ένα μεγάλο κακό. Από τις μοντελιστικές μέρες μας γνωρίζουμε καλά όχι εάν η superglue πέσει επάνω σε διάφανο πλαστικό είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα το θολώσει. Είναι κρίμα να αγοράσουμε το νέο μας ghost ψαράκι και να καταστρέψουμε το φινίρισμά του επειδή μας έσταξε μια σταγόνα κόλλας στην διάφανη κοιλιά του. Τέλος οι υπερκόλλες έχουν πολύ μικρό χρόνο κατά τον οποίο μπορούμε να τις δουλέψουμε οπότε ένα λάθος δεν διορθώνεται με τίποτα. 
 
Ψάχνοντας σε καταστήματα σιδηρικών εντοπίσαμε το παρακάτω προϊόν το οποίο είναι κατάλληλο για πλαστικό, έχει τη μορφή πάστας και μας δίνει τουλάχιστον ένα πεντάλεπτο (ή και παραπάνω) κατά το οποίο μπορούμε να το δουλέψουμε. Επιπλέον έχει ένα ακόμα καλό. Μόλις βγει από το σωληνάριο είναι λευκό αλλά μετά από κανένα δεκάλεπτο-τέταρτο όπου αρχίζει να  στεγνώνει γίνεται τελείως διάφανο. 


Το ψαράκι που θα δουλέψουμε είναι το πολύ αγαπημένο X-Rap της Rapala


Ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στο τεχνητό μας θα διαπιστώσουμε ότι τα πιο πιθανά ορατά σημεία από τα οποία μπορεί να εισέλθει η υγρασία είναι τα μεταλλικά κρικάκια, όχι όμως όλα. Βλέπετε αυτά της κοιλιάς έχουνε σχεδόν πάντα καλή εφαρμογή ενώ καλύπτονται και από στρώματα χρωμάτων και βερνικιού. Οι συνήθεις ύποπτοι είναι το κρικάκι της μύτης και κυρίως της ουράς. 



Για την εφαρμογή της κόλλας χρησιμοποιούμε μια οδοντογλυφίδα. Απευθείας από το σωληνάριο παίρνουμε μια μικρή ποσότητα κόλλας και την τοποθετούμε μέσα στο κενό. Με τη μύτη της οδοντογλυφίδας φροντίζουμε να εισχωρήσει στο κενό η κόλλα ενώ με τη βοήθεια λίγου χαρτιού σκουπίζουμε το περίσσευμα. 

Είναι απαραίτητο να αφαιρέσουμε τις σαλαγγιές και τα split rings ώστε να γίνει η δουλειά μας σωστά.

 
Στο κρικάκι της μύτης είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί γιατί το μέρος έχει αρκετό ανάγλυφο και δεν καθαρίζει απλά με ένα σκούπισμα. 


Μετά από 10 μόλις λεπτά η κόλλα έχει γίνει διάφανη και δεν διακρίνεται καν επάνω στο ψαράκι.


Φυσικά δεν χρησιμοποιούμε το τεχνητό αμέσως αλλά δίνουμε αρκετό χρόνο ώστε να στεγνώσει καλά η κόλλα, χρόνος οποίος εξαρτάται από τις οδηγίες του κατασκευαστή.


Καλά «στοκαρίσματα».

https://www.facebook.com/SeregosPaschalis

2 comments:

George Kotsos said...

Ωραίο...!!!
Πολύ χρήσιμο γιατί έχω ένα DUEL Hardcore Minnow που μου μπάζει νερό και το έχω και το κοιτάω...!

Θα το δοκιμάσω μπας και δεν πάει για πέταμα το τεχνητό!!

Unknown said...

Μπορουμε να βαλουμε στους οδηγους των καλαμιων απο αυτο για εξτρα Προστασία?
Οχι την πορσελανη αλλα το σίδερο?

Post a Comment